Reflectie LA3

Tijdens mijn LA3 heb ik een enorme ontwikkeling mogen meemaken. Niet alleen tijdens mijn stage maar ook op school merkte ik dat het veel beter ging. Ik ben veel bewuster aan de slag gegaan met school en ben veel gestructureerder gaan werken. Hierdoor merkte ik dat het allemaal heel erg vanzelf is gegaan. Hier kan ik van genieten en ik hoop dat ik dit mee kan nemen naar LA4 en alle andere LA’s in de toekomst.
Ik denk dat een groot deel van mijn ontwikkeling te danken is aan mijn nieuwe mentor. Ik heb hier binnen enkele weken al heel veel van kunnen leren en hoop nog meer te leren. Ik voel me op mijn gemak rond haar en zij lijkt heel goed te begrijpen wat ik nodig heb, ziet meer in mij dan ikzelf en heeft vertrouwen in mij. Ik ben haar hier erg dankbaar voor.
Tijdens LA3 ben ik, zoals ik hierboven al vertelde, veel bewuster aan de slag gegaan met school. Dit houdt in dat ik ook veel bewuster aan de slag ben gegaan met de kritische handelingen die deze periode centraal stonden. Hieronder wil ik graag vertellen hoe ik eraan gewerkt heb. Verder zijn er verschillende dingen die ik heb gedaan om te werken aan mijn groei naar goed leraarschap. Hier wil ik graag over vertellen. Als laatste wil ik graag vertellen over de activiteiten uit LA3 en wat voor effect die hebben gehad op mijn beelden rond groepsprocessen en vakdidactiek.
A1 Bespreken van en omgaan met regels.
Een methode die ik tijdens mijn vorige stage al heel fijn vond en toepaste, was het bespreken van mijn regels voor ik een les begon te geven. Doordat de kinderen het grootste deel van de tijd les hebben van mijn mentor zijn ze misschien andere ritmes en regels gewend die ik (nog) niet kende. Het kon hierdoor ook zijn dat ze af en toe niet naar mij luisterden en wel naar mijn mentor. Door mijn regels met ze te bespreken zette ik gelijk een toon waardoor ze over het algemeen beter meededen tijdens mijn lessen. Ook heb ik al een tijdje het leerdoel “consequentie” boven aan mijn lijstje staan. Dit blijft voor mij een lastig punt maar deze periode heb ik hier stappen in kunnen zetten. Hiervoor heb ik veel mijn mentor geobserveerd (hoe en wanneer corrigeerde zij het gedrag van een leerling). Hierdoor heb ik veel tips voor mezelf ontdekt en leren toepassen.
A2 Leiding geven aan het groepsproces.
“De groep” stond deze periode centraal. Hierdoor heb ik kennis mogen maken met het stellen van doelen voor mijn groep. Hiervoor heb ik veel onderzoek gedaan maar ook de groepsplannen in mogen zien. Dit vond ik erg interessant omdat ik deze niet eerder gezien had. Hierdoor wist ik veel beter hoe ik de groep kon aansturen. Ik heb gewerkt aan de groepssfeer (onderling maar ook hoe ik feedback lever en wanneer ik kinderen laat en wanneer ik ingrijp) en veel met mijn mentor gepraat over hoe ik de betrokkenheid kan verhogen. Hier heb ik veel van kunnen leren.
A4 Interactie aangeven met de groep.
Tijdens mijn beginnende paar weken in deze stageklas heb ik veel geprobeerd zo veel mogelijk verschillende kinderen aan het woord te laten. Ik ben nieuwsgierig naar mijn kinderen en wil graag met iedereen kennis maken dus probeer ik ze zoveel mogelijk an het woord te laten komen.
B1 leerdoelen stellen, B2 Leeractiviteiten ontwerpen en B3 Leeractiviteiten begeleiden.
Tijdens mijn onderzoek in deze klas heb ik de klassendoelen en persoonlijke doelen in mogen zien van de klas. Hierdoor kon ik veel beter differentiëren en mijn lessen instellen op wat de kinderen nog moesten leren. Ik kon hun zone van naaste ontwikkeling veel beter inzien en heb hier veel over gepraat met mijn mentor. Samen hebben wij het gehad over hoe ik de kinderen uit kan dagen en ik hoop hier volgende periode nog verder aan te werken. Tijdens het ontwerpen van een les denk ik eerst na over wat ik wil bereiken voor ik de les invul. Zo had ik bijvoorbeeld een leerdoel dat ik makkelijker moest praten tegenover mijn leerlingen. Hierdoor heb ik af en toe lessen ontworpen waarbij ik alleen kinderen koos die talig minder sterk waren. Hierdoor werd ook ik extra uitgedaagd tijdens mijn les. Zo heb ik van mijn docent ook veel meer tips gekregen over rollen die ik kon aannemen tijdens mijn lessen. Ik ben gauw geneigd hele statische lessen te geven in plaats van speelse. Daarom heb ik van mijn mentor tips gekregen over hoe ik beter buiten de les kan staan en hoe ik vragen moet stellen waardoor ik mijn leerlingen veel beter uitdaag.
E2 Bespreken van opbrengsten en kwaliteit van leeractiviteiten met collega’s.
Samen met mijn mentor praat ik veel over mijn handelen en over hoe ik me verder moet ontwikkelen. Ik voel me comfortabel om alles wat invloed heeft op mijn handelen te bespreken en zij weet mij goed te helpen. Zo wist zij mij ook te helpen met een leerpunt wat ik uit het evaluatiegesprek van mijn vorige stage had gekregen: meer initiatief tonen. Zo wist zij mij meer zelfvertrouwen te geven in mijn lessen, ze gaf me ruimte en daardoor voelde ik me ook veiliger dingen met haar te bespreken. Na een paar weken kwam mijn SLB’er naar mijn stageschool en heb ik veel met hem gepraat over mijn ontwikkeling. Ik hoop volgende periode nog meer te ontwikkelen en hiervoor moet ik natuurlijk blijven praten met mijn mentor, klasgenoten en docenten.
De afgelopen periode zijn wij ook druk in de weer geweest op de opleiding. We hebben een kunstenweek gehad, waarbij we in vier dagen een toneelstuk moesten bedenken en opvoeren. We hebben nieuwe klassen gekregen en ik kreeg een nieuwe ASV’er voor mijn kiezen. Bij hem keken we een film over een Japanse docent genaamd Kanamori die op een hele bijzondere manier voor zijn klas stond. Deze hebben mij geholpen verder stil te staan bij groepsprocessen. Laat ik beginnen met de kunstenweek. Deze week heeft mij veel geleerd over mijzelf, mijn flexibiliteit en mijn spontaniteit. Ik speel al lang toneel maar in een week een stuk opzetten bracht stress in de groep. Wij waren een random bij elkaar gegooide groep die in een week resultaat moest leveren. Dit was lastig. We hebben binnen de groep redelijk wat discussies gehad waarin vooral ik een rol heb gespeeld als het aan kwam op kalm proberen uit te praten. Ik ben iemand die niet kan zeggen “dat is gebeurd, water onder de brug.” Ik wil iets graag uitpraten en heb dit toen goed leren doen, denk ik. Hierin heb ik wel veel gezien als het aan komt op groepsprocessen. Niet alleen in onze groep maar ook andere groepen. Het is heel lastig om in een klein groepje waarvan je sommigen wel en sommigen niet kent onder tijdsdruk te moeten presteren. Maar om dit eens mee te maken vond ik erg leerzaam en interessant.
De week erop kwam ik terecht in een nieuwe klas met een nieuwe ASV’er. Dit was voor mij heel moeilijk. Ik ben een gewoontemens en aan een nieuwe klas wennen vond ik lastig. Dit is echter wel heel goed uitgepakt en onze klas stelt veiligheid heel erg voorop. Hierdoor kon ik beter openen over mijn persoonlijke proces dan ik in mijn vorige klas. Hier ben ik erg blij over en trots op. In de eerste ASV les hebben we een film gekeken over de Japanse Kanamori. Hij heeft mij heel erg geïnspireerd om te werken aan mijn stagegroep en de onderlinge banden. Met een nieuwe stageklas kreeg ik een nieuwe kans mijzelf te presenteren. Ik heb heel erg gekeken naar de conflicten in de film van Kanamori en heb geprobeerd zijn manier van communiceren toe te passen in mijn nieuwe klas. Ik hoop hier volgende periode nog verder aan te werken.
Maak jouw eigen website met JouwWeb