De Pabo

Een dag in de week loop ik stage in Best, dit is waar je het meest over leest op dit blog. Maar het grootste deel van de week ben ik op de Pabo in eindhoven: de FHKE. Hieronder leg ik daar graag alles over uit. 

FHKE Einhoven

Ik volg lessen op de Pabo in Eindhoven. Dit is een HBO-opleiding waar ik in de komende (ondertussen nog) drie en een half jaar ga leren een bekwame lerares basisonderwijs te worden. Je leert hier door een combinatie van praktijk, theorie en veel creativiteit het vak wat ik later wil gaan beoefenen. Je leert er kritisch te reflecteren, doelen voor jezelf te stellen en deze proberen te halen en de didactiek van vakken die je dacht al onder de knie te hebben (want ik heb de basisschool zelf toch overleeft?).  

In het eerste jaar loop je alleen op dinsdag en elke vijfde week van de periode een volle week stage. Elk jaar wordt dit meer, volgend jaar komt de maandag er wekelijks bij. En ja, deze stage begint al heel snel: in week drie van de eerste periode. Ze gooien je echt in het diepe. Maar gelukkig verwachten ze nog niet dat jij de hele dag voor de klas staat. Je mag de kat even uit de boom kijken, beginnen met een klein dictee. Maar dan aan het eind van het jaar sta je toch al gauw halve dagen voor de klas. 

 

"De Pabo" is een erg bekende naam, waarom noem ik dan steeds FHKE? FHKE staat voor Fontys Hogeschool Kind en Educatie. Fontys heeft vijf locaties waar zij de mogelijkheid bieden om basisschooldocent te worden: Tilburg, 's-Hertogenbosch, Veghel, Venlo en (ja, ja...) Eindhoven. 

Ik woon zelf in 's-Hertogenbosch maar studeer toch aan de FHKE in Eindhoven. Ik verklaar mezelf ook voor gek als ik om kwart voor 8 bij mij thuis aan moet fietsen om op tijd op school te zitten voor mijn eerste les van 9 uur. En dat terwijl de Pabo in 's-Hertogenbosch een kleine 5 minuten vandaan is. Maar dan loop ik de Eindhovense Pabo binnen en voel ik de warmte ik ooit voelde toen ik kwam kijken op de open dag. Ik kan nog steeds niet benoemen wat het is aan deze school waarom ik hem aantrekkelijker vond dan die ene bij mij om de hoek. Misschien zijn het de mensen, misschien is het gebouw, misschien was het de ondertussen overleden Jan achter de balie die zorgde dat iedereen wel voor deze pabo moest kiezen. Ik weet het niet. Wel weet ik dat ik niet meer anders zou willen. 

Nog meer moeilijke termen:

LA: Leer Arrangement

Elke periode staat in het teken van een onderwerp. In periode 1 was dit "De ideale leerkracht", in periode 2 was dit "Kind" en deze periode is dat "Groep". Volgende periode gaan we aan de slag met "onderwijs ontwerpen" wat dat precies in houdt ga ik nog ontdekken. Deze periodes en dienst thema's noemen we LA's: Leer Arrangementen. Deze bestaan over het algemeen uit 10 weken (in de latere jaren soms 20 weken). In week 10 lever je het in en dan is het twee weken tandenknarsend afwachten of je het gehaald hebt, gelukkig is het tot nu nog altijd wel gelukt. 

OGP: Opleiding Gerelateerd Product

Elk LA krijgen we een grote opdracht. Dit noemen wij op school een Opleiding Gerelateerd Product. Maar ja, dat is nog een hele mond vol dus doen we het met OGP ;). In periode 1 maakten we als groep een magazine over de ideale leerkracht en vorige periode hebben we allemaal een leerling uit moeten kiezen om diens ontwikkeling vast te leggen. Als je deze OGP's haalt heb je 8 studiepunten binnen.

ASV: Algemene StudieVaardigheden

Dit is ons "Mentoruur". 

SLB'er: Studie Loopbaan Begeleider

Onze SLB'er is onze "stagementor". Deze komt af en toe op je stageschool en houdt dan een voortgangsgesprek met je en bezoekt wanneer mogelijk een van je lessen. 

PPO: Pedagogiek, Psychologie en Onderwijskunde 

Het vak waar we alles over de ontwikkeling van het kind leren. 

 

Adresgegevens:

FHKE Eindhoven
De Lismortel 25
5612 AR Eindhoven